Sommaren bra tid för försäljning


Sommaren närmar sig med stormsteg och med den vila från bostadsaffärer. Eller? Inte alls, hävdar en del. Det är under sommarmånaderna du ska sälja din bostadsrätt.

Har du försökt sälja din bostadsrätt under våren? När nu sommaren snart är här kanske du tänker att det är dags för en paus för att ta nya tag i höst. Men tänk om. Att det skulle vara svårt att sälja sin lägenhet under sommarmånaderna är en myt, åtminstone numera. Tidigare bestod sommarvisningarna mest av misslyckade objekt, men det har förändrats.

– De senaste åren har vi sett att priserna under sommarmånaderna blir riktigt bra, ibland till och med bättre än under andra delar av året, säger Mikael Meyer, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Enligt honom är fördelarna många. Även om spekulanterna är färre så är antalet bostäder ännu färre, konkurrensen påverkas därför inte. Bostadsvisningarna är dessutom ofta bättre under sommarmånaderna när de som verkligen är intresserade engagerar sig och stressen är mindre än under stressiga vardagar. Avslappnade sommarmånader öppnar för mer flexibla visningstider, inte minst under kvällstid.

Sommaren kan vara den perfekta tiden för en bostadsaffär. Foto: Christina.Bylund
Sommaren kan vara den perfekta tiden för en bostadsaffär. Foto: Christina.Bylund

Även mäklarföretaget Erik Olsson råder sina kunder att göra tvärtemot övriga marknaden, att sälja under storhelger och semestertider.

Fler och fler mäklare arbetar numera under perioden juni till augusti.

– Dessutom ser man omgivningar och tomten på ett helt annat sätt under sommaren. Det är svårt att få en korrekt uppfattning om en trädgård på annan tid än just under sommaren, säger Mikael Meyer.