Så får du lägre elräkning

Oron för vinterns elräkning är stor. Men med några enkla åtgärder går det att få ner den rejält.

Vinter och kyla innebär mer elkonsumtion. På våra nordliga breddgrader är det ofrånkomligt att vi höjer elementen en nivå till. Och högre konsumtion leder föga förvånande till högre räkningar.

En ny undersökning från Inizio, gjord på uppdrag av Kundkraft, visar att var femte svensk oroar sig för sina elräkning. 76 procent oroar sig inte, 20 procent svarade att de oroar sig lite grand och tre procent oroar sig mycket för elräkningen.

Under senare år har grön el, el från förnybara källor, lyfts upp allt oftare. Undersökningen visar att hälften av befolkningen tycker att grön hushållsel är viktigt, men bara trots det använder bara var fjärde svensk grön el i hemmet.

Nåväl, om du tillhör de som oroar sig för elräkningen så finns en rad åtgärder att vidta för att få ner kostnaden.

– Majoriteten av svenska folket förbrukar betydligt mer energi än vad som är nödvändigt, bland annat genom att i stället för att justera värmen så låter man balkongdörren stå öppen med elementen på högsta värme eller att duscha tio minuter extra bara för att det är skönt. Som individ kan man göra en hel del för att påverka föreningens energiförbrukning men även för att sänka sina elkostnader, säger Anders Österlund, chef för Teknisk Förvaltning hos SBC, i ett pressmeddelande.

SBC har tagit fram fem tips för att sänka elkostnaderna:

  • Släck lamporna i rum som ingen är i.
  • Se till att disk-/tvättmaskinen är full innan du drar igång den.
  • Använd lock vi matlagning, då går det åt mindre energi. Har du en vatttenkokare – använd den för att koka upp vattnet.
  • Frosta av kyl och frys ofta och dammsug bakom de samma med jämna mellanrum så spar du energi. Har du en gammal kyl eller frys. Fundera på att byta ut dem mot en nyare variant med högre energiklass. Du tjänar ganska snabbt in din investering.
  • Dra ur sladden till alla apparater när du reser bort och stäng av eventuell golvvärme och handdukstork.