Förslag: Startlån till nya bostadsköpare


En statlig utredning föreslår att unga och andra förstagångsköpare ska ha möjlighet till ett startlån.

Lånet skulle innebära 10 av de 15 procent som krävs för kontantinsatsen, föreslår utredare Eva Nordström.

Kravet, enligt förslaget, är att personen inte ska ha ägt en bostad där man har varit folkbokförd.

– Det är mycket välkommet att det nu läggs ett skarpt förslag om en lägre kontantinsats. Vi vet att ett av de största hindren för unga att komma in på bostadsmarknadens är kravet på en hög egen kontantinsats. Med stigande bostadspriser tar det allt längre att spara ihop, vilket stänger ute flera grupper från att förvärva sitt boende, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Robert Boije, chefsekonom SBAB, är mer kritisk till förslaget.

– Vad man gör här är att man går in med ett statligt startlån motsvarande vad man kan täcka med blancolån idag. Och så lägger man på en garantiavgift på 1 procent. Det innebär att räntan på det startlånet ändå blir högre än det övriga lånet. Samtidigt har man samma amorteringsregler. Så skillnaden mellan att ta ett blancolån och det här startlånet kommer att vara jätteliten, säger han till Realtid.