Säkra lekplatser BRF:ens ansvar – här är vanligaste riskerna

Barn älskar lekplatser, inte minst på sommaren. Men leken innebär också ett ansvar för bostadsrättsföreningen. Här är några saker som föreningen måste ha koll på.

Lekplatserna används flitigt när värmer kommer. Skojigt naturligtvis, men om olyckan är framme blir det inte lika kul. Så vad har bostadsrättsföreningen för ansvar, och hur ser man till att leken blir rolig och säker?

Svaret är att säkerställa underhållet. Om olyckan är framme och ett barn skadar sig är nämligen föreningen ansvarig och kan få böta.

– En trasig klätterställning eller sand som försvunnit är lätt att upptäcka men att avgöra om en äldre lekplats faktiskt uppfyller modern standard kan vara betydligt svårare, säger Per Karlsson, Affärsområdeschef Teknisk Förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, i ett pressmeddelande som Dagens Ps skriver om.

Några tumregler är att säkerhetskontrollera lekplatsen minst en gång per år med hjälp av en besiktningsperson och att särskilt kontrollera lekplatsens skick efter vintern.

Här är de vanligaste säkerhetsriskerna på lekplatsen, enligt SBC:

• Utstickande delar och glipor vid rutschkanan

• Hårt och utslitet underlag

• Ruttnande träbom i gungställningen

• Höga klätterställningar utan skyddsräcken.

• För litet avstånd mellan redskapen.

Foto: FWiedel (www.flickr.com/photos/wiie/)