Grilla säkert på balkongen

Juni är här och med den värmen. Lagom till skolavslutningar, ledighet och ljumma sommarkvällar vill många grilla på balkongen.

Men närmare femhundra personer om året skadar sig allvarligt vid grillning, antingen genom brännskador eller av att flagor blåser in i ögonen. Drygt häften av alla olyckor äger rum på altaner, balkonger eller i trädgårdar.

Med några enkla knep kan du förebygga en brand på balkongen:

  • Glöden i en kolgrill kan sprätta och fara och landa på balkongen nedanför. Det är naturligtvis en uppenbar brandrisk. Dessutom kan röken från kolgrillar störa och skada grannarnas hälsa. Att grilla på en inglasad balkong är direkt livsfarligt.
  • För den som grillar på balkongen är en elgrill eller möjligen en gasolgrill att föredra. Men kolla först upp bostadsrättsföreningens regler för grillning.
  • Använder du gasolgrill så bör du hantera gasolen varsamt, gasol och luft är explosivt. Det är också viktigt att stänga av huvudkranen så fort det börjar lukta gasol. Använd läckspray eller tvållösning på skarvar och anslutningar för att lokalisera läckaget.
  • Även engångsgrillar är populära när det ska spontangrillas ute i det fria. Men även en liten engångsgrill kan lätt bli varm och ta eld om den står på gräs. Ställ den därför på betong, asfalt eller sand och släng den aldrig i en soptunna.
  • Se till att du har tillgång till vatten eller en brandsläckare, undvik att grilla om det är väldigt torrt eller blåsigt, lämna aldrig elden obevakad och se till att hålla elden liten. Använd inte bensin, etanol eller t-sprit. Och helst inte så mycket annan sprit heller, för den delen. Precis som i de flesta fall så ökar risken för olycka när alkohol är inblandat vid grillning.
  • Om olyckan ändå är framme är det viktigt att försöka släcka elden så gott det går, ringa 112 och ha en på förhand bestämd uppsamling

För mer matnyttig information om brandsäkerhet, balkonger och mycket mer, läs gärna Egrannars Vårhandbok

Bild: Mostphotos