Så slipper du inbrott i sommar

Inbrottstjuvarna tar inte sommarsemester. Tvärtom. Men lugn, det finns sätt att hålla bovarna borta.

Ofta betonas vikten av att inte vara alltför flitig i sociala medier när du är ute och reser eller ligger i hängmattan på sommarstället. Men det finns fler sätt att skydda sig mot inbrott när du är borta.

Här är nio tips för att lura tjuven.

  1. Ordna så att någon tar hand om posten. Det går att lagra din post hos posten om du inte har grannar som kan hjälpa dig.
  1. Undvik slokande och vissna blommor i fönstren – det fungerar som en signal till tjuven att ingen är hemma. Be någon att vattna eller ställ dit blommor i konstmaterial.
  1. Vidarekoppla hemtelefonen till din mobil.
  1. Försök inte gömma värdesaker i huset. Förvara dem i ett bankfack eller hos någon som du vet är hemma.
  1. Skaffa en timer till lampor och radio. De finns att köpa i bygghandeln och i elektronikaffärer.
  1. Berätta för grannarna att du är bortrest. Tillsammans kan ni hjälpas åt att hålla ögonen öppna efter sådant som avviker.
  1. Hälsa på alla som rör sig i ditt område. Potentiella tjuvar blir störda och vet att de har blivit iakttagna, samtidigt som det skapar en allmänt trevlig stämning.
  1. Hemlarm har blivit populärt på senare år. Ett larm som tjuter och påkallar grannars uppmärksamhet stör en eventuell tjuv. Det kan dessutom kompletteras med anslutning till väktarcentral som åker ut och tittar till lägenheten.
  1. Säkerhetsdörr eller grind kan vara ett väldigt bra komplement som gör ett eventuellt inbrott betydligt svårare om det inte finns fönster eller andra ingångar som går att nå från marknivå.

Vad mer bör bostadsrättsföreningen hålla koll på i sommar? I Egrannars sommarhandbok finns en rad tips och råd. Missa inte den!