Elaka mäklaren: Klurigt i kvadrat

I en tid då varje kvadratmeter spelar roll vid en försäljning, är lägenhetens storlek avgörande. En kvadratmeter hit eller dit kan innebära vunna eller förlorade tusenlappar. Det blev jag varse för en tid sedan då jag skulle sälja en fin tvåa på 48 kvadratmeter.

Trodde jag. Jag och det unga paret som ville byta upp sig till ett större boende, hade träffats flera gånger, skrivit kontrakt och jag hade fått grönt ljus att lägga ut objektet på vår hemsida. Men en kvart efter att objektet publicerats, ringde kvinnan i paret upp mig:

”Det står i annonsen att lägenheten är 48 kvadratmeter, men den är 44. Så stod det i prospektet när vi köpte den. Jag vill inte få en arg köpare efter mig om det visar sig att vi ljugit i annonsen”.

Och mycket riktigt, i prospektet stod det att det var en mysig tvåa på 44 kvadratmeter. Jag tänkte ändra i annonsen, men min magkänsla – och mångårig erfarenhet i branschen – sa att den var större än så.

Jag lyckades övertyga säljarna om att låta mäta om lägenheten. När mätningen genomfördes en vecka senare visade det sig att både jag och säljarna hade fel: i det nya mätbeviset stod det att lägenheten var på 50 kvadratmeter. Mannen som hade mätt sa att den tidigare mätningen skett för längesen och då inte inkluderat förrådet.

Så, dagen därpå lades annonsen upp igen. Men den här gången löd texten: ”Rymlig tvåa på 50 kvadratmeter, med oanade möjligheter”. Och paret kunde räkna in några tusenlappar extra i slutpriset.