Mynt i staplar

Därför bör du bry dig om föreningens ekonomi

De flesta av oss har tänkt tanken under en lägenhetsvisning: ”jag orkar inte bry mig om föreningens ekonomi, lägenheten är fin så då bör föreningens finanser också vara det”.

Många fortsätter att tänka likadant även efter ett bostadsköp. Hela fyra av tio bostadsrättsköpare tar inte hänsyn till bostadsföreningens årsredovisning eller ekonomi, enligt en ny undersökning från Swedbank och Sparbankerna. Tre av tio läser inte ens årsredovisningen inför köpet. Att elva procent upplever den som svår att förstå kan vara en delorsak.

Men förutom att gå miste om information om framtida renoveringar eller utgifter, vilka räntor som gäller eller hur sparandet ser ut, finns det stora fördelar för den enskilde medlemmen att känna till föreningens ekonomi.

– Med koll på föreningens ekonomi är det enklare att bedöma hur mycket som är rimligt att betala för bostadsrätten. Det blir också enklare att planera för sin framtida ekonomi och undvika oväntade avgiftshöjningar, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, i en kommentar.