Separera kök och vardagsrum!

Öppna planlösningar har länge varit svenskarnas modell. Stora, ljusa ytor där rum flyter in i varandra har dominerat i våra bostadsrätter. Men en ny undersökning från Sifo, gjord på uppdrag av Skanska, visar att ett trendbrott har skett.
Nu ökar efterfrågan av att separera kök och vardagsrum åt. 35 procent föredrar en planlösning med separat kök och vardagsrum, medan 33 procent vill ha en öppen planlösning.

– Mycket tyder på att det kommer bli vanligare med separata kök framöver även om vi fortfarande kommer att se mycket öppna planlösningar ett tag till. En anledning är att man vill kunna nyttja utrymmena för olika syften och behov. I takt med ökat ”brus” i samhället i stort ökar också behovet att kunna krypa undan lite grann, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem, i ett pressmeddelande.

Just köket är en plats som vi svenskar trivs bra i. Sex av tio svarar att det gärna umgås med familj och vänner i köket, utöver att äta och laga mat. Relativt många använder köket som kontor eller plats för läxläsning, 22 procent, medan enbart fyra procent stryker kläder där och bara en procent använder köket som sovrum.