Ekonomin stoppar flytten

Något färre svenskar funderar på att flytta jämfört med förra året, från 42 till 40 procent. Men trots att relativt många går i flyttankar finns det flera hinder som stoppar flytten. Det visar en ny Novusundersökning, gjord på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Problematiken gäller för både unga och äldre, men gemensamt är att ekonomiska faktorer är det som hindrar att flyttlasset går. För unga mellan 18 och 25 år brist på kontantinsatsen den största anledningen, medan svenskar äldre än 56 år angerhög kostnadsökning jämfört med nuvarande boendekostnad” som främsta orsak till att de inte flyttar.

– Vissa, framförallt unga, får helt enkelt inte ihop ekonomin för att kunna köpa en bostad. Vi märker även att en stor grupp, som vill men inte måste flytta, just nu inte tar steget. För många blir det helt enkelt en för stor kostnadsökning. Tyvärr har vi flera inlåsningseffekter som hämmar flyttströmmar och därmed påverkar hela samhället negativt. Politikerna måste se över hela bostadspolitiken och bland annat göra förändringar som ökar rörligheten, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Undersökningen genomfördes under perioden 16 maj-7 juni i år och sammanlagt intervjuades 1614 personer mellan 18 och 79 år.