Foto: Colourbox

Många ovetande om föreningens skulder

Bostadsrätten är perfekt, läget bra och ingen renovering behövs. Dags att köpa? Nja, först kan det vara läge att kolla noga på föreningens ekonomi. Något som många köpare glömmer.

– När man ska köpa bostad tror jag att det är väldigt vanligt att man tittar på läget framförallt och på hur lägenheten ser ut. Sedan kanske man inte riktig har förstått att man även blir delägare i föreningen när man köper en bostadsrätt, säger Helena Gustavsson, chefsekonom på SBC, till Metro.

I veckan skrev  Wilhelm Meyer och Max Ulmgren vid Handelshögskolan i Stockholm och SBAB:s chefsekonom Robert Boije i Dagens Industri, att flera signaler tyder på att de svenska köparna är omedvetna om bostadsrättsföreningarnas skulder.

”Stämmer det är det djupt oroande. För bostadsrättsköparen spelar skulden i föreningen stor roll för den framtida avgiften hen får betala. Med en hög skuldsättning i föreningen kan månadsavgiften stiga med flera tusen kronor vid en kraftig ränteuppgång”, skriver de i DI.

SBC bästa tips för att granska föreningens stabilitet är att kolla underhållsplanen, om några stora åtgärder planeras och hur de i så fall ska finansiera, om det finns en plan för att undvika oväntade hyreshöjningar, samt kolla vilka skulder föreningen har.

”Höga skulder med en i dagsläget låg ränta kan senare betyda att kostnaden kan komma att höjas avsevärt om räntevillkoren ändras”, skriver SBC på sin hemsida.