Allt fler BRF:er säger nej till korttidsuthyrningar

85 procent är negativa till korttidsuthyrningar, vilket är en ökning med nästan 20 procentenheter sedan 2015. Det visar en undersökning som Fastighetsägarna har gjort bland sina medlemmar.

Det har blivit allt vanligare att hyra ut sin bostad under kortare perioder, exempelvis via tjänster som Airbnb. Enligt en undersökning av Fastighetsägarna är 85 procent av styrelsemedlemmar i BRF:er negativa till korttidsuthyrningar, vilket är en ökning från 68 procent år 2015. I dag tillåter 62 procent av BRF:erna inte korttidsuthyrningar, motsvarande siffra 2015 var 40 procent. Dessutom visar undersökningen att 75 procent av de uthyrningar som har gjorts har skett utan föreningens tillstånd.

Anledningen bakom skepsisen är bland annat att korttidsuthyrningar kan störa grannarna. 40 procent uppger att korttidsuthyrningar i föreningen har fungerat dåligt (16 procent som anser att det har fungerat bra). Drygt hälften av BRF:erna uppger att det har inkommit klagomål från grannar med anledning av den här typen av uthyrningar.

– Vi vet att det förekommer problem med nedskräpning, skadegörelse och störningar i samband med korttidsuthyrningar. Att hyra ut i andra hand kanske är positivt för den som gör det och som får en extrainkomst, men som siffrorna antyder så är det många gånger på bekostnad av grannarnas trivsel, säger Johan Flodin, ansvarig för bostadsrättsfrågor på Fastighetsägarna Stockholm, i ett pressmeddelande.

Foto: Flickr.com(Jennifer_yin)