Så påverkas du av amorteringskravet

Den 1 mars införs det nya amorteringskravet, som innebär att alla som tar ett nytt bolån på över 4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten behöver amortera ytterligare 1 procent per år.
En analys av Swedbank och sparbankerna slår kravet främst mot hushåll med goda inkomster i storstäder med höga bostadspriser.

– Det är många hushåll som undrar vad som sätter ett eventuellt stopp för ett bolån. För ensamhushåll med inkomster upp till 35 000 per månad är det nödvändiga levnadskostnader och för inkomster över 35 000 är det främst bankernas skuldkvotstak och efter den 1 mars Finansinspektionens nya hårdare amorteringskrav, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom, i en kommentar.

Enligt Arques ökar de nya reglerna komplexiteten och gör det svårare för kreditgivarna att ta enskild till hänsyn, vilket kan drabba kunden.

Samtidigt som amorteringskravet spås slå mot hushåll med högre inkomster, visar statistik från Fastighetsbyrån att större bostäder klarar sig bäst i den pågående prisnedgången.

– Nu när vi ser en relativt kraftig nedgång blir det även tydligare hur amorteringskravet påverkar olika typer av bostäder. De som köper villor och större bostadsrätter har ofta gjort en bostadskarriär och har lägre belåningsgrad och påverkas därmed mindre av amorteringskravet. Och det återspeglas nu alltså i prisutvecklingen, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, i en kommentar.