Håll tempen!

Kylan vill inte släppa sitt grepp om vårt avlånga land. Med den kalla luften blir temperaturen i lägenheten högaktuell för många svenskar. Kalla element är ett fenomen som Egrannar har skrivit om flera gånger tidigare tidigare (kortversionen är att lufta elementen genom att köpa elementnyckel eller en skiftnycke som du kan använda för att tappa elementet på vatten).

Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, har under vintern fått ovanligt många frågor om hur kallt det egentligen ska vara i lägenheten. Om man ska gå på Folkhälsomyndighetens rekommendation ska lufttemperaturen ligga mellan 20 till 23 grader. Skulle temperaturen sjunka under 20 grader bör styrelsen kontaktas.

– Kvarstår problemet i flera dagar bör du ta kontakt med din bostadsrättsstyrelse eller hyresvärd omgående. När styrelsen får in en anmälan om att temperaturen i en lägenhet är för låg ska det hanteras direkt. Ignoreras klagomålet begår styrelsemedlemmarna tjänstefel. Det är inte kul som boende att leva i en iskall lägenhet och som bostadsrättshavare och hyresgäst kan man ha rätt att kräva en reducering på hyran eller avgiften, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum, i ett pressmeddelande.