Ska man köpa eller sälja först?

Den bostadsmarknad som fram till för bara några månader steg som en raket, verkar nu ha avstannat rejält. Enligt vissa är det början på en längre nedgång, andra menar att det är en normalisering av priserna som sker.

Noah Werede, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Hammarbyhöjden-Skarpnäck, tror att marknaden vänder upp igen i sinom tid.

– Men det är svårt att säga när givetvis. Marknaden steg med 17 procent i Stockholm 2014 och även 2015 var ett starkt år för flera städer. Nu verkar marknaden ha gått tillbaka till den nivå som gällde 2015. Min vilda gissning är att marknaden vänder uppåt om ett år, ungefär.

Den nya situationen på bostadsmarknaden har fått många att tänka på aspekter som inte var lika relevanta för något år sedan. Till exempel: ska man köpa eller sälja först?

– Både och, samtidigt. Mitt tips är att kontakta mäklare som kan börja samla ihop spekulanter på den bostaden man bor i idag. På så sätt kan du ha 10-20 spekulanter på din lägenhet och därmed vet du vilket intresse som finns. Då kan du själv börja buda, säger Noah Werede.

Han fortsätter:

– I vissa skräckexempel har säljaren köpt en ny lägenhet, varpå marknaden har gått ner och sen blir det svårt att få sin gamla lägenhet såld. Fördelen med att köpa och sälja samtidigt är att du kan anpassa ditt bud. Jag har haft kunder som har krävt att köpa och sälja samma dag, med bara några timmars mellanrum vilket vi har lyckats med flera gånger eftersom vi haft det som målsättning från början.

Ofta ser man att en lägenhet ligger ute till försäljning ett tag, därefter tas bort och sen läggs ut igen. Jag har märkt att många har blivit misstänksamma då. Hur ser du på det?

– Det betyder inte att det är något fel på lägenheten. Vissa veckor kan det vara för mycket bostäder i liknande storlek och inte tillräckligt många spekulanter som gör att marknaden blir mättad. Riktigt bra väder gör också att vi får färre spekulanter på visningarna och det påverkar också priserna negativt. Om det är något fel på lägenheten så informerar vi om det. Så man ska inte luras att tro att det är något som inte stämmer, ofta handlar det om otur. Då kan den lägenheten behöva en andra chans, säger Noah Werede.

Ibland kan andra fenomen än bostadsmarknaden spela roll.

– För två år sedan var det fotbolls-EM och då hade flera mäklare visningar när Sverige spelade sin öppningsmatch. Det innebar att få gick på visningar och ledde till att de ettor som visades dagen efter matchen såldes till högre pris än de tvåor som visades under matchdagen. Trots att tvåorna så klart egentligen är värda mer än ettorna.