Renovering allt viktigare inför försäljning

8 av 10 gör det – renoverar hemma. Åtminstone om man ska tro en undersökning från byggföretaget Hornbach från förra året. Enligt undersökningen svarade 76 procent att de har nya projekt för hemmet varje år eller oftare.

De rum som är populärast att renovera är kök och badrum, visar en undersökning från Svenska Dagbladet. Anledningen är enkel: det är de två rum som kan öka värdet mest på bostaden. Framför allt badrummet ställer många höga krav på.

Enligt Noah Werede, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Hammarbyhöjden-Skarpnäck, är renoveringar viktigare nu än de var för bara en kort tid sedan.

– På dagens marknad får det större effekt än vad det fick förut. Innan såldes väldigt många lägenheter innan visning och då var det inte lika noga om lägenheten nyss hade renoverats. Nu är läget annorlunda. Idag ligger många lägenheter ute ett tag och utbudet är stort. Då kan köparen vara mer selektiv och välja en lägenhet som är nyrenoverad istället för en som inte är det, säger han.

Vilka trix kan man använda sig av för att få ut så mycket som möjligt av sin försäljning?

– Framför allt att är det viktigt med förarbete. Då behövs det en aktiv mäklare. Att mäklaren gör en bedömning av bostaden och hör sig för bland spekulanterna, annonserar i digitala kanaler samt i spekulantregistret. Till exempel har vi på Mäklarhuset två spekulantregister för just förannonsering.

– På det sättet kan säljaren få in bud på sin lägenhet och buda på andra bostäder i lugn och ro. I nuläget finns det gott om fynd ute på marknaden, åtminstone om man jämför med läget för ett år sedan, säger Noah Werede.