Mät om och tjäna pengar

Vet du exakt hur stor din lägenhet är? Är du helt säker? Om svaret är nej kan det vara smart att göra en ommätning av lägenheten. Enligt Sveriges BostadsrättsCentrum har det blivit allt vanligare att lägenheter är större än man tror, framför allt i äldre fastigheter.

– Det är väldigt vanligt att bostadsrätter är felmätta och vi får ofta frågor gällande både hur en bostadsrätt mäts, men också hur man går tillväga om man köpt en felmätt bostad. Det är möjligt att kräva ersättning av säljaren men det är i regel svårt att få rätt i sak. Precis som säljaren har upplysningsplikt har köparen undersökningsplikt, säger Monika Jukic, juridisk expert på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, i en kommentar.

Även om lägenheten bara är några kvadratmeter större än du tror så kan det ge klirr i kassan. Ofta handlar det bara om några få kvadratmeter, men tre ynka kvadratmeter i exempelvis Stockholms kommun är värt drygt 200 000 kronor. Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Sverige ligger på drygt 38 000 kronor.

För att mäta lägenheten råder SBC säljare att kontakta en fackman som kan mäta fastigheten.