Åt vilket håll går marknaden?

Enligt nya siffror från Svenskt mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter i landet sjunkit med 1 procent under den senaste månaden. Undersökningen visar att nedgången varit längst i Stockholm där priserna är tillbaka på samma nivå som hösten 2015.

”Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar en undersökning från Valueguard att den senaste tidens prisfall bromsade in under januari och att priserna börjat vända uppåt, om än försiktigt.

”Bostadsmarknaden känns mer optimistisk men det är för tidigt att blåsa faran över för nervositeten finns kvar efter en färsk påminnelse om att priserna kan gå ner”, skriver Erik Olsson, vd på mäklarföretaget Erik Olsson, i en kommentar till Dagens Industri.

Valueguard skriver även att januari historiskt har varit en stark månad samtidigt som december brukar vara en ganska svag månad.