Enkla tips minskar energianvändning

”Isdygn” blev under några dagar i februari ordet på allas läppar. Fenomenet inträffar några gånger per vinter och innebär att maxtemperaturen under ett dygn ligger under nollstrecket i hela landet. Under årets kallaste tid kan det vara frestande att dra upp inomhusvärmen till max.

Den största energiboven, skriver Anticimex, är huset självt. Väggar, fönster, dörrar, tak och golv läcker värme. Att årligen gå igenom hus och lägenhet är därför en god idé. Anticimex tipsar även om att stänga av tv med strömbrytare och inte sätta på standby-läget, byta till lågenergilampor, och sänka inomhustemperaturen. 21 °C i vardagsrummet och 18 °C i sovrummet, lyder rekommendationen.

Redan idag arbetar många bostadsrättsföreningar med energi- och hållbarhetsåtgärder. Sedan 2010 samlar Riksbyggen in statistik över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsarbete.

– Listan domineras av åtgärder som leder till minskad energianvändning, det är mycket betydelsefullt med tanke på att ungefär 40 procent av all energianvändning i Sverige sker inom fastighetssektorn, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.

På topp-tre finns byte till energisnåla ljuskällor, att utse miljö- och energiansvarig, och driftövervakning.

– Det skulle förvåna mig om inte åtgärden ”att dela på saker” tar sig in på listan till nästa år. Att dela på saker är ett effektivt sätt att spara på jordens resurser. Istället för att alla har en borrmaskin som endast används 15 minuter under sin livstid kan vi dela på det vi har, säger Therese Berg.