Varannan ung får hjälp med bostadsköp

Mer än varannan ung bostadsrättsköpare har fått ekonomiskt stöd av en närstående. Det visar en ny undersökning från Unionen, som företaget Novus har genomfört.

Allra tydligast är utvecklingen i storstäderna. I Stockholm har två av tre fått hjälp med bostadsköpet och trenden är liknande i övriga storstäder, något som kan innebära att många tvingas tacka nej till arbete och företag får svårt att hitta rätt kompetens.

– Möjligheten till bostad ska inte vara beroende av föräldrarnas plånbok. Unga måste få en chans att möta vuxenlivet utan stödhjul, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, i ett pressmeddelande.

Även om bostadspriserna har sjunkit under de senaste månaderna är det alltjämt svårt för unga att hitta boenden i storstäderna, enligt undersökningen.