Överfulla soprum lockar fram råttorna

En av åtta svenskar har slängt hushållssopor i en offentlig papperskorg, enligt en ny Sifoundersökning. Anticimex uppmanar nu fastighetsägare att göra det lättare för de boende att slänga soporna rätt.

Utöver miljöproblemen som kommer med överfulla offentliga papperskorgar och soptunnor, riskerar det leda till att råttorna visar sig. Även om sommaren är högsäsong för råttor så orsakar de problem även under vintertid.

”Vi vet att skräp föder skräp: Om det redan är skräpigt eller om vi ser andra skräpa ner är det större risk att vi själva också gör det. Dessutom upplever sju av tio svenskar, 71 procent, att nedskräpade platser i deras kommun känns otrygga”, skriver Peter Nyström, Anticimex Sundsvall, och Johanna Ragnartz , vd på Håll Sverige Rent, i en debattartikel i Allehanda.

Anticimex och Håll Sverige Rent föreslår att fastighetsägare ska göra det lätt att slänga rätt genom att tänka på var sopstationerna är placerade i huset, att se till att soporna får plats och inte är för små eller inte lagas om de går sönder, och att ha regelbunden tillsyn.