5 tips: Så renoverar du köket

Är något rum viktigare än köket? Nej, anser sju av tio svenskar, enligt en undersökning från Fastighetsbyrån. 72 procent tycker att bra förutsättningar för att laga mat är det viktigaste i ett nytt boende. Köket slår därmed både sovrum, vardagsrum och förråd.

Men inget gott som inte för något ont med sig. Kökets popularitet har inneburit att det tagit över förstaplatsen från badrummet när det gäller antalet vattenskador.

Enligt Anticimex sker 33 procent av alla vattenskador sker i köket, jämfört med 28 procent i badrummet. En anledning till utvecklingen är diskmaskinen, som både är en välsignelse och en potentiell källa till läcka.

Med andra ord: köket är viktigt för oss och då måste en renovering genomföras på ett korrekt sätt. Hemnet har tagit fram fem tips på hur köksrenoveringen blir enklare och roligare:

1. Planera efter dina behov. Utgå från ditt nuvarande kök, fundera på vad du gillar och vad du vill förändra.

2. Leta inspiration/skriv en önskelista. Låt inspirationen flöda fritt i början för att sedan tratta ner till ett färdigt resultat.

3. Budget. Gör upp en budget, med både material till arbetskostnad, och diskutera vilka delar som är viktigast för dig/er.

4. Mät och skissa. Mät och gör skisser. Ta med skisser till idéer till köksleverantören eller börja rita själv med hjälp av deras ritprogram.

5. Lägg krut på detaljerna. Helheten skapas genom detaljerna så var inte rädd för att addera personliga detaljer som handtag, bänkskivor eller vitvaror.

(Källa: Anticimex)