Airbnb – fara eller möjlighet?

Det har gått väldigt fort. Från att ha varit en företeelse på andra sidan Atlanten, vet numera de allra flesta svenskarna vad Airbnb är. Många svenskar hade både vant sig vad att hyra och att hyra lägenheter när det vankas semestertider.

I slutet av förra året fanns närmare 20 000 bostäder att hyra i Sverige, en ökning med 3 000 på ett år. Trots en stadig ökning väljer många föreningar att säga nej.

– Vi har haft problem med den här typen av korttidsuthyrning. Det handlar om att de som hyr inte sköter sig. Det handlar om fester med hög musik och sopor som hamnar fel. Folk tar inte det ansvar som man gör om man är medlem och bor här, säger Brf Kungsklippans ordförande Jan Härstedt till SVT Nyheter.

Skräckexempel, där lägenheter har ockuperats av hyresgäster eller använts till bordellverksamhet, har fått stor uppmärksamhet i media.

Trenden – att antalet lägenheter för uthyrningen ökar och att kritiken samtidigt växer – märks på flera ställen i världen. En lag i New York förra året förbjuder Airbnb-uthyrningar kortare än 30 dagar. Stadens hotell jublade, de som hyrde ut sina lägenheter blev vansinniga.

Någon svensk lagstiftning verkar däremot inte vara aktuell. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har välkomnat de nya lösningarna och hoppas att hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och deras motparter kan komma överens.

– I grunden tycker jag det är väldigt positivt med delningsekonomi, Airbnb kan bidra på flera sätt till att man använder resurserna mer effektivt. Om människor åker på semester och hyr ut sin lägenhet, och byter lägenhet med varandra, det tycker jag är väldigt positivt, säger han till P4 Malmöhus.

Ryktet om uthyrningstjänstens tillbakagång är med andra ord kraftigt överdrivet. Läget är snarare det motsatta.

För två år sedan skrevs det om ”dödsstöten mot Airbnb”. Då handlade det om en dom i hyresnämnden i Stockholm som stoppade en bostadsrättsinnehavare från att hyra ut sin lägenhet till besökande turister. Det innebar knappast slutet för den typen av lägenhetsuthyrning.

Diskussionen lär fortsätta. Uthyrningen, likaså.