Foto: Flickr.com(News oresund)

Trots kritik – uthyrningarna via Airbnb ökar

Antalet bostäder hos sajten Airbnb ökar. Samtidigt har allt fler bostadsrättsföreningar valt att begränsa rätten att hyra ut via tjänsten, rapporterar SVT. För att få hyra ut krävs ett tillstånd från föreningen eller hyresvärden.

Enligt en undersökning som Fastighetsägarna Stockholm gjort säger sju av tio bostadsrättsföreningar nej till Airbnb-uthyrning. Vanliga anledningar är att hyresgästerna inte sköter sig.

– Vi har haft problem med den här typen av korttidsuthyrning. Det handlar om att de som hyr inte sköter sig. Det handlar om fester med hög musik och sopor som hamnar fel. Folk tar inte det ansvar som man gör om man är medlem och bor här, säger Brf Kungsklippans ordförande Jan Härstedt till SVT Nyheter.

Hyresnämnden har ansett att vissa korttidsuthyrningar är att jämföra med hotellverksamhet av kommersiell natur och därför gett avslag i den typen av fall.

Diskussionen om Airbnb, och liknande tjänster, sker inte bara i Sverige. I New York har en ny lag instiftats som förbjuder uthyrningar kortare än 30 dagar.

En undersökning från försäkringsbolaget If från i våras visade att en av tre svenskar kan tänka sig att hyra ut sin bostad eller sommarstuga. Allra mest villiga att hyra ut är barnfamiljer.

Oavsett vilka regler som gäller i en bostadsrättsföreningen, är det viktigt att styrelse tydligt kommunicerar till medlemmarna vad som gäller i föreningen.

 

 

Foto: Flickr.com(News oresund)