Det bästa med grannar – minskad inbrottsrisk

Nästan hälften av svenskarna anser att det bästa med att ha grannar är att de hjälper till att hålla uppsikt mot inbrottstjuvar. Grannsamverkan minskar inbrottsrisken med nästan 30 procent, enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. 

Nu i semestertider kan det vara bra med grannar som är hemma och håller koll. Aktiv grannsamverkan minskar risken för inbrott med i genomsnitt 26 procent enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ).

Och det verkar som att svenskarna har insett detta. Nästan varannan svensk (49 procent) anser att det bästa med att ha grannar är att de kan hjälpa till att hålla uppsikt mot inbrottstjuvar. Det visar en undersökning av försäkringsbolaget If, där närmare 3 500 personer har intervjuats.

– Förutom att jaga bort inbrottstjuvar kan grannsamverkan även ha andra positiva effekter, som bättre samanhållning i området och bryta anonymiteten, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande.

47 procent anser att det bästa med att ha grannar är att ”det finns någon man kan be om hjälp om något skulle hända”, enligt undersökningen. Dessutom värdesätter svenskarna det sociala utbytet med sina grannar, och att de kan låna saker.

Minst var sjätte tar hjälp av en granne för att hålla uppsikt över hemmet medan den är bortrest, visar en tidigare undersökning av If.

Så startar ni Grannsamverkan där ni bor:

Kontakta polisen genom att ringa 114 14. Polisen arrangerar informationsmöten och delar ut broschyrer, skyltar och dekaler som man kan märka upp med i området.

Mer information finns på samverkanmotbrott.se