Så gör ni föreningen redo för vintern

Sommaren börjar ebba ut och det är dags för föreningen att planera inför kallare månader. Egrannars vinterhandbok guidar styrelsen genom höst och vinter. Inte minst är det hög tid att kontakta en snöskottare.

Det är nu dags att kontakta en certifierad plåtslagarfirma inför snöskottningen, om ni inte redan har gjort det. Det är viktigt att vara ute i god tid av flera skäl. Dels för att föreningen ska kunna få till ett förmånligt avtal. Dels för att plåtslagarfirman ska få rimliga förutsättningar för att kunna garantera säkerheten.

– Vi brukar säga att man ska kontakta snöskottare redan under våren. Då kan de göra en förbesiktning av taket och titta på taksäkerheten. Om man anlitar snöskottare först när snön har fallit så kan det vara svårt att veta om rätt utrustning finns och hur säkerheten är på taket, säger Alexander Iliev, jurist och ansvarig för projektet Skotta säkert på Plåt & Ventföretagen.

Kontrollera att snöskottarna har en licens som de kan visa upp, så undviker ni problem längre fram, betonar han. På Skotta säkerts hemsida finns det en lista med certifierade skottare samt annan info som kan vara bra inför skottningen.

Enligt Alexander Iliev är de vanligaste misstagen som görs i samband med snöskottning att man är för sent ute och att man tänker för mycket med plånboken.

– Man hoppas att snön ska smälta bort, men även om lite snö försvinner så blir det lätt isbildning. Isen är svårare att få bort än snön. Med andra ord, om man skottar direkt när snön kommer så är det lättare, billigare i längden och det minskar risken för skador, säger han.

För mer tips, praktiska råd och information om vad föreningen bör tänka på under hösten och vintern läs Egrannars vinterhandbok.

 

» Ladda ned Egrannars Vinterhandbok här!