Dags att planera för ”sommarstyrelsen”

Stämmotiderna är i full gång. Snart är bostadsrättsföreningens nya styrelse på plats. En bra sak att göra ganska omgående är att planera för styrelsens ansvar under sommarmånaderna. Visst, det är alltjämt april, men vips är juni här och semesterlugnet lägger sig i huset.

Styrelsens viktigaste uppgifter under sommaren kan sammanfattas i tre punkter:

• Se till att det finns gripbara personer i styrelsen hela sommaren. Det är viktigt att medlemmarna kan få tag på styrelsen om det händer något. Det gäller att göra någon form av joursystem, allt kan inte falla bara för att en person är på semester.
• Dokumentera och se till att nödvändig information finns tillgänglig för den som är på plats. Det kan handla om kontakter tillrörmokare, reparatörer och så vidare. Det är även viktigt att det går att få tag på någon i styrelsen som vågar lämna besked om medlemskap i föreningen, andrahandsuthyrningar och så vidare.
• Det är inte osannolikt att någon medlem planerar att hyra ut sin lägenhet via Airbnb, eller annan sajt för korttidsuthyrning, under sommaren. Det kan därför vara bra att tidigt ha kommunicerat om styrelsen bestämt sig för att förbjuda eller ha restriktioner för den typen av uthyrning.