Stoppa bananflugorna!

För min del har det blivit en tradition. Inte lika lustfylld som de flesta andra traditioner, men likväl en tradition. Efter en sommar på landet kryllar lägenheten av bananflugor. I köket, vardagsrummet och hallen. Varje år uppstår diskussionen om hur skadliga bananflugorna är, vilket brukar sluta i slutsatsen att skadan de åstadkommer är begränsad, men att de små flugornas närvaro är störande.

Husmorstipsen är många och kanske har något recept fungerat genom åren, men det hinner glömmas bort lagom till nästa sensommar.
Bananflugorna, som egentligen är olika arter av daggfluga, kan vara svåra att hindra från att komma in i hemmet.

– Deras förmåga att föröka sig är otrolig. Utvecklingen från ägg till färdig fluga sker på omkring åtta dagar och varje hona lägger ungefär 500 ägg. Så ett par flugor blir snabbt massor av flugor, som i sin tur lägger nya ägg och blir ännu fler, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex, i ett uttalande.

Viktigt, enligt Anticimex, är att städa rent de platser där insekterna finns. Man kan även testa att blanda två delar äppelcidervinäger, en del sirap och en droppe diskmedel i en flaska. Cocktailen lockar till sig bananflugorna och får dem att stanna i flaskan.

Anticimex har även tagit fram en lista på tips för att förebygga bananflugor i hemmet:

  • Rengör returflaskor och liknande och förvara dem slutet i exempelvis plastsäckar
  • Låt inte disk ligga för länge i diskhon och ta bort matrester från diskhon direkt
  • Kasta soporna varje dag och håll efter komposten
  • Rengör diskhon och golvbrunn med grov borste och diskmedel, för att bli av med ägg och larver som kan finnas vid mynningen
  • Kasta fruktavfall i slutna påsar och håll fruktskålen fri från övermogen frukt.