Dags att planera kräftskivan!

Midsommar är förbi, nu blickar vi framåt mot sommarens nästa stora fest: kräftskivan. Och det är hög tid att dra igång planerna redan nu.

För mig skedde kräftpremiären redan förra veckan när midsommarsillen kompletterades med kräftor. Men likt de allra flesta svenskar sparar jag den stora kräftskivan till augusti. En evighet till dess, kan man tänka spontant. Men om bostadsrättföreningen ska ha en gemensam kräftskiva bör ni redan nu skicka ut information om evenemanget. Under slutet av juni lämnar många semesterfirare hemmet för en lugnare tillvaro.

Inbjudan kan onekligen ske på flera olika sätt. Varför inte använda Egrannars anslagstavla för att informera? Annars går det givetvis bra att lägga in inbjudan i brevinkastet. Försök att hålla det enkelt. Berätta när kräftskivan är, begär svar om vederbörande kan närvara och fråga om allergier.

Om du tilldelats den ärofyllda uppgiften att arrangera kräftskivan har Egrannar tagit fram tips för att göra det till en kväll att minnas:

  • Dukning. Använd en fin pappersduk då kräftor lätt blir kladdiga. Ställ fram skålar med ljummet vatten och citron för att tvätta händerna. Och givetvis – roliga hattar.
  • Krydda din egen snaps. Använd gamla flaskor och fyll med ringlat citronskal och kvistar av kryddor, fyll därefter på med brännvin. Men glöm inte de alkoholfria alternativen.
  • Snapsvisor. Att sjunga är ett måste. Gör ett eget sånghäfte, som också kan fungera som ett fint underlägg.
  • Tillbehör. Servera gärna något varmt innan kräftorna, gärna en klassisk paj gjord på Västerbottenost. Baka bröd, fixa aioli eller varför inte inspireras av den amerikanska söder? Där uppskattas kräftor lika mycket som hos oss, men tillbehören är andra. Tänk rökigt och New Orleans.
  • Lekar. Varför inte göra en tipspromenad innan middagen? Kanske med frågor om bostadsföreningen?