”Det vällde ut kackerlackor från alla skåp”

Skadedjursteknikern Håkan Rystrand har jobbat på Anticimex sedan 1994. Med andra ord har han en hel del erfarenhet av skadedjur. Han ger sina bästa tips och delar med sig av sina värsta saneringsupplevelser.

Nu i början på sommaren är det framför allt myror och getingar som invaderar svenskarnas hem. Det finns alltid att göra, betonar Håkan Rystrand.

– Varje skadedjurstekniker hinner med 10-15 jobb om dagen, men jobben tar aldrig slut. Inte minst getingbon finns det gott om, säger han.

Även vägglöss har ökat enormt de senaste tio åren, betonar han.

– Svenskarna reser allt mer, studerar utomlands och upptäcker helt andra platser än tidigare. Nackdelen är att vägglössen inte sällan följer med hem. Dessutom har det blivit vanligare att handla begagnade möbler på loppisar och liknande. Det har också bidragit till en ökad spridning av vägglöss, säger han.

Inte sant att bara stökiga hem drabbas

Men det finns sätt att slippa vägglössen. Ställ till exempel aldrig resväskan under sängen, utan helst vid ytterdörren eller i badkaret, betonar han.

– När jag och min familj är ute och reser går jag alltid in först och inspekterar rummet. Frun väntar utanför. Första stället jag tittar är under sängen. Hittar jag små svarta fläckar är det bara att byta rum. Det har faktiskt hänt, säger han.

Men att det främst är slarviga personer och ostädade hem som drabbas av vägglöss är en klyscha, betonar han. Vem som helst kan ha oturen att drabbas av vägglöss. Och de kan vara svåra att bli av med, påpekar han.

– Men visst, om det är ostädat är det svårare för oss att sanera, säger han.

Att bli av med vägglöss kan som sagt vara en långdragen och i vissa fall obehaglig process. Det funkar inte att tomställa lägenheten i ett år och tro att problemet försvinner. Då kryper vägglössen undan och lägger sig och sover, vilket gör att sanerarna inte kan göra så mycket. Vägglössen gillar närvaron av människor.

– Det händer att vi får hålla på ett halvår för att bli av med vägglössen. Men då beror det oftast på att de boende inte gör som vi ber dem, säger han.

Du kan behöva sova med vägglössen

För att saneringen ska bli framgångsrik krävs det ofta att någon sover i sängen, så att vägglössen lockas fram.

– Det kan av många upplevas som ganska obehagligt. Inte nog med att man har fått vägglöss, man måste sova med dem också. Men i de flesta fall går det bra. När vi har förklarat läget så förstår de flesta, säger han.

Vägglusproblemet är extra problematiskt i stora fastigheter med många boende.

– Vi hade ett komplicerat fall i Göteborg för en tid sedan. En av de boende tillbringade större delen av sin tid i Malmö och kom bara och sov i sin lägenhet i Göteborg någon gång i månaden. Till slut visade det sig att det var han som var källan till vägglössen. Varje månad kom han med nya vägglöss, som kröp undan när han var borta, säger han.

Andra fall har varit mer hands on, betonar han.

– Bara för någon dag sedan var vi i en lägenhet som hade tusentals vägglöss. När vi öppnade dörren möttes vi av vägglöss på tröskeln, säger han.

”Det var fullt med döda råttor under golvet”

Håkan Rystrand har som sagt varit med om mycket under sina år som skadedjurstekniker. Han berättar om de värsta upplevelserna. En gång gick han in med en sprayburk i en lägenhet med kackerlackor.

– Först såg det inte så farligt ut, men när kackerlackorna kände doften av medlet i rummet så hoppade det ut kackerlackor från alla skåp, det bokstavligen vällde ut, säger han.

En annan gång möttes han av en kraftig stank.

– Det berodde på en råttinvasion. Det var fullt med döda råttor under golvet. Hela golvet fick rivas upp och bytas ut, säger han.

Han har även varit på getingäventyr.

– Jag kom in i ett hus och hittade ett getingbo som gick mellan två takstolar. Där stod jag med en sprayburk och en ficklampa, säger han.