4 tips för renare för fönster

När vintern sakta börja ge vika och solen gör sin efterlängtade entré avslöjas inte bara det som legat gömt under snön. Även smuts på otvättade fönster blir smärtsamt tydlig när solens strålar når våra nordliga breddgrader.

Att tvätta fönster kan liknas vid en egen konstform, åtminstone om du frågar mig. Med alltför långa mellanrum är det lätt för många, läs undertecknad, att glömma bort hur man egentligen uppnår det bästa resultatet. Tur då att det finns mängder av information inom området.

Expressen presenterade förra året en miljövänlig metod för fönstertvättaren:

1. Grunda med att tvätta först med kökssvamp och diskmedelsvatten.
2. Blanda 1 matsked diskmedel, 0,5 deciliter vinäger och 2 matskedar majsstärkelse.
3. Häll mixen i en hink och fyll på med varmt vatten.
4. Tvätta fönstren och torka sedan torrt med två luddfria trasor. Med den sista torkningen tar du bort stärkelsen och du får bort det sista av den festa smutsen.

Ett vanligt misstag är att man använder för lite vatten. Redskapen spelar mindre roll, så länge de inte lämnar ludd eller fläckar efter sig.
Således: fritt fram för lakan, tidningspapper, skrapor eller microfiberduk, men undvik hushållspapper.

Avslutningsvis, de eviga frågorna: bör man tvätta fönster när solen skiner eller om det är minusgrader ute?

Husmorstipsen är många och inte sällan avråder de från fönsterputsning vid solsken eller kyla. Men i en intervju med ICA-kuriren menar städproffset Evelyn Kjellberg att det visst går att tvätta fönster i solsken.

– Men man måste vara lite snabbare eftersom rutan torkar fortare. Däremot ska man undvika att putsa i direkt solljus för då hinner man inte skrapa klart innan fönstret torkat, säger hon.

Inte heller kyla bör sätta stopp för planerna.

– Det går utmärkt om man häller i lite T-röd. Är det bara några grader kallt tar jag omkring en halv deciliter T-röd till en halv hink vatten, om det är kallare än så häller jag i lite till.