Grannens bostadsbubbla bekymrar

Oron för en bostadsbubbla ökar, åtminstone för grannens del.

Tron på stigande bostadspriser börjar vackla. För sex månader sen trodde 65 procent av svenskarna att bostadspriserna skulle stiga. Idag är motsvarande siffra 49 procent. Det visar Nordeas senaste bostadsbarometer.

Dock visar undersökningen att det finns stora skillnader, både när det gäller ålder och geografi. En majoritet av 26-39-åringarna tror på stigande bostadspriser. Framför allt stockholmare och smålänningar räknar med högre priser även framöver.

Men oron för att man själv ska drabbas av en bostadskrasch verkar vara begränsad. Bara sex procent anser att det egna hushållet har för stora lån. Däremot menar 76 procent av de tillfrågade att många andra hushålls lån är för höga.

– Det väcker frågan om vi har en realistisk syn på vår egen boendeekonomi. Vi borde nog titta lite närmare på den istället för att fundera över hur andras ekonomi ser ut. En majoritet på 69 % tror samtidigt att vi har en bostadsbubbla. Gäller det också bara andra hushåll än det egna?, säger Ingela Gabrielsson, Nordeas privatekonom, i en kommentar.

Undersökningen visar också att ett slopat ränteavdrag inte skulle påverka ekonomin för 6 av 10 hushåll, och att 24 procent anser att ett borttagande av reavinstskatten skulle underlätta ett byte till en mer passande bostad.