Foto: ola_sweden

Ökad risk för olyckor efter rotsänkningen

Det sänkta rotavdraget riskerar att leda till mer hemmafix och med det fler olyckor, enligt en ny undersökning.

Vid årsskiftet sänktes rotavdraget för renoveringar hemma från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. En undersökning gjord av ekonomiföretaget Visma visade nyligen att nio av tio företagare tror att svartarbetet kommer att öka framöver. Liknande tendenser märks även bland användarna av rottjänster.

Nu tornar ännu ett moln upp på himlen. En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att 26 procent av de hus- och lägenhetsägare som planerat renovera hemma nu kommer att göra en större del av jobbet själva. I undersökningen intervjuades 3955 män och kvinnor. Fler egna initiativ ökar också risken för skador, spår If.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har visat att olyckorna efter renovering eller trädgårdsarbete minskade med 30 procent mellan 2004 och 2014, ett faktum som de kopplar till att avdraget infördes.

– Det är inga totala nybörjare vi pratar om här, många husägare är ganska händiga. Men chansar man på att göra saker man egentligen inte har koll på istället för att ta hjälp kan olyckan vara framme, säger Mats Larsson, byggexpert på If.

Dessutom kan det bli en dyr affär om något snett. En skada som beror på att arbetet inte utförts på ett fackmannamässigt sätt kan innebära svårigheter att få ut pengar från hemförsäkringen.

 

 

Foto: ola_sweden