Diskmaskinen bakom var fjärde fuktskada

Diskmaskinen kan vara en välsignelse, men också en kostsam affär. Var fjärde fuktskada i köket kommer från diskmaskinen. Med några enkla tips kan du minimera risken för fuktskador.

Den sägs vara den viktigaste investeringen ett par kan göra, en uppfinning som undviker onödiga bråk. Ingen irritation efter vardagsmiddagen, inget handdiskande hela natten efter en fest. Diskmaskinen underlättar vardagen för många, men kan också ställa till med problem.

Enligt organisationen Vattenskadecentrum har skadorna i köket ökat i och med att allt fler vattenanslutna maskiner befinner sig där. Diskmaskinen är en av de största bovarna och står för var fjärde fuktskada som skapas i köket, konstaterar Anticimex.

Fuktskador kan bli ekonomiskt kostsamma, men i värsta fall även leda till allergiska besvär. Därmed riskeras diskmaskinens roll som konflikthanterare.

– Många glömmer att stänga av kranen på blandaren som ger diskmaskinen vatten. Egentligen ska man stänga av den efter varje diskning och det är extra viktigt att göra det om man åker bort på exempelvis semester, säger Per Bergström, husexpert på Anticimex, i en kommentar.

Viktigt är också att använda diskmaskinsunderlägg, som gör det lättare att upptäcka droppläckage, och att se till att slangarna sitter fast på rätt sätt i maskinen. Ytterligare ett tips är att känna under diskmaskinen efter en diskomgång. Om det är fuktigt kan det innebära att en läcka har uppstått.