Så ökar du värmen i lägenheten

För kallt? Eller kanske för varmt? Vintern är tiden då temperaturen i lägenheten ofta upplevs som opålitlig. Egrannar reder ut hur du gör för att kontrollera värmen.

Vi har nog alla upplevt det: över en natt slår vinterkylan till och nattsömnen störs av vad som i det närmaste liknar polarvindar.

– Den vanligaste anledningen till att det är kallt i lägenheten är ett felaktigt injusterat värmesystem, även luft i systemet kan ställa till det, säger Lars Hagström på Ekedalens Energikonsult.

Den spontana reaktionen är att känna på elementen.

Vad bör man göra om elementen är kalla?

– Kontrollera att termostaten öppnar om du höjer värmen, även om rummet känns kallt kan termostaten nått sin arbetstemperatur. Vi har ofta termometrar nära våra fönster och kan få för oss att det är kallare i rummet än vad det är, säger Lars Hagström.

I tidigare blogginlägg har vi beskrivit hur du enkelt fixar kalla elementen. Ofta beror det på att luft samlats i elementets vattensystem. Med en elementnyckel öppnas ventilen upp, luft pyser ut och en jämn stråle vatten lämnar elementet.
Om inte det ger effekt och det är fel på elementet eller termostaten, bör du kontakta styrelsen.

Ett annat vanligt tillvägagångssätt för att åtgärda kyla är att stänga ventiler inne i lägenheten.

– Där bör man vara försiktig, man kan förstöra mycket för sig själv genom att stänga av ventilationen helt. Om det ylar ut varmluft genom kanalen så bör man stänga den, men inte helt. En bra luftväxling gör ofta mer nytta än skada för värmen genom att luften rör sig och blandar runt värmen bättre. Det beror även på vad för ventilationssystem man har, många moderna är väldigt känsliga, och fint intrimmade.

Ulrika Pettersson på energikonsulten FVB betonar också att det beror på ventilationssystemets utformning, om det finns tilluft kan ventiler stängas.

– Vid endast frånluft eller självdrag bör de inte stängas helt eftersom det är den enda passagen för frisk luft till lägenheten. Ofta kommer då luften in på andra ställen och man flyttar bara problemet, säger Ulrika Pettersson.

Har ni några konkreta tips för att hantera värmenivån i lägenheten?

– Täck inte för radiatorerna med soffa eller dylikt. Generellt är det en injustering av hela radiatorsystemet som erfordras, säger hon.

– Vi jobbar med Danfoss och Optimal 2-metoden för att injustera värmesystem med goda resultat och stora besparingar. Det bästa med systemet är att det blir näst intill omöjligt att ”skruva sönder av hjälpsamma vicevärdar som höjer värmen för att hjälpa frusna boende”. Föreningen bestämmer också vilken maxtemperatur man vill tillåta i lägenheterna och elementen förses med termostater och låsbara radiatorventiler som inte går att bryta upp, säger Lars Hagström.

 

 

 

Foto: Flickr.com(Bengt Nyman)