Planera snöskottningen i tid!

Kalendern visar på oktober, även om den kalla snöiga vintern känns avlägsen i stora delar av landet. Men låt dig inte luras, vintern kommer och tidig planering av snöskottning är a och o. Egrannar hjälper dig på vägen mot snöfria tak.

Om ni ännu inte har börjat planera snöskottningen så är det hög tid för det, enligt Alexander Iliev, jurist och ansvarig för Skotta säkert på Entreprenörföretagen.

– Vi brukar säga att man ska kontakta snöskottare redan under våren. Då kan de göra en förbesiktning av taket och titta på taksäkerheten. Om man anlitar snöskottare först när snön har fallit så kan det vara svårt att veta om rätt utrustning finns och hur säkerheten är på taket. Nu är det bara någon månad kvar tills snön kommer ordentligt, så det börjar bli bråttom, säger han.

När man anlitar snöskottare är det viktigt att kontrollera att de har licens, en licens som de ska kunna visa upp om så krävs.

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör i samband med snöskottning?

– Dels är det att man är för sent ute, dels att man tänker för mycket med plånboken. Man hoppas att snön ska smälta bort, men även om lite snö försvinner så blir det lätt isbildning. Isen är svårare att få bort än snön. Med andra ord, om man skottar direkt när snön kommer så är det lättare, billigare i längden och det minskar risken för skador, säger Alexander Iliev.

Han är ansvarig för projektet Skotta Säkert, som drogs igång för tre år sedan. Skotta Säkert är ett utbildningsprogram och ett licenskrav som har resulterat i närmare 5000 licensierade takskottare.

– De försäkringsbolag som vi har varit i kontakt med har berättat att skadorna på personer, fastigheter och egendom har sjunkit rejält sedan Skotta säkert startades. Och om vi tittar på vår egen medlemsförsäkring så har skadorna minskat med över 50 procent, säger Thomas Dahlberg, vd på Entreprenörföretagen.

Johan Hammar, arbetsledare på Snöskottning.nu, menar att ett vanligt misstag är att man blir oense om antalet timmar som snöröjningen har tagit.

– Föreningen bör tänka på att det är många olika faktorer som påverkar har långt tid det tar att skotta av ett tak så som snömängd, vilket typ av snö, om det bildats mycket is i vattengångar stuprör samt hur mycket fotgängare och bilar det finns på gatan nedanför.

Han lyfter även en varningens flagg för vissa aktörer.

– Dessvärre finns det även oseriösa aktörer som fakturerar för många och oriktiga timmar, och inte betalar skatter och avgifter. Man bör därför  först och främst kontrollera att firman man anlitar är seriös, genom allabolag.se, har kollektivavtal, bra referenser, och är licensierade genom Plåtslageriernas riksförbunds utbildning Skotta Säkert.

För mer tips, praktiska råd och information om vad föreningen bör tänka på under hösten och vintern läs Egrannars vinterhandbok. Läs den här.