Ska man sälja på sommaren?

Sommaren närmar sig med stormsteg. Funderar du på att sälja din bostadsrätt, men är osäker på om sommaren är rätt tid för försäljning? Egrannar kontaktade några mäklare för att reda ut om sommarmånaderna verkligen lämpar sig för bostadsaffärer.

Förr var det en sanning att sommaren inte var tiden att köpa eller sälja lägenheter. Marknaden dog och affärerna sköts fram till hösten. Men på senare år går det att skönja en trend där det säljs fler och fler bostadsrätter även under sommarledigheten.

– Mycket beror på att det tidigare var många mäklare som stängde igen verksamheten under julimånad. Nu är har de flesta mäklarkontor öppet hela sommaren och kan ta sig an uppdrag, säger Andreas Mühlich, marknadschef på SkandiaMäklarna.

Trots det är andelen bostäder på marknaden betydligt färre under sommarmånaderna och aktiviteten är generellt lägre.

– Det innebär inte att det inte går att sälja sin bostad under sommaren, utan ofta är det tvärtom. Ett lägre utbud betyder ofta ett högre försäljningspris. Så du som går i säljplaner, tveka inte att sälja under sommaren. Ett gott råd är att fråga några mäklare på orten om vad de tror utifrån den rådande marknadssituationen, säger Andreas Mühlich.

En nackdel, menar han, är att många är iväg på semester och inte kan gå på visning och närvara under en köpprocess.

Peter Eriksén, fastighetsmäklare och kontorschef på Mäklarhuset, är inte lika optimistisk.

– Bostadsmarknadens utbud avtar markant under sommaren. Jag har jobbat i 23 år som mäklare och trenden har varit i stort sett likadan. Efter midsommar och första veckan i juli är det färre objekt ute.

Fördelen med att sälja på sommaren, menar han, är att man inte konkurrerar med så många objekt samtidigt och därför kan få mycket bra betalt.

– Nackdelen är att om man har ett speciellt objekt att det inte finns några köpare på objektet.

Så, vad bör man tänka på om man ska sälja på sommaren?

– Prata med din fastighetsmäklare, diskutera igenom när det är bäst att sälja. Många mäklare har också ett spekulantregister med potentiella köpare, försök få en bild av hur intresset ser ut på just din bostad innan ni lägger ut det skarpt till försäljning. Som säljare är det då bra om du är hemma, eller nära hemmet så du fysiskt kan vara på plats för kontraktsskrivning och liknande, säger Andreas Mühlich på SkandiaMäklarna.

Peter Eriksén på Mäklarhuset adderar ytterligare ett viktigt tips: försäkra dig om att den mäklare du anlitar inte tar semester mitt i processen utan att han eller hon håller i uppdraget hela tiden.

Enligt Hemnet infaller den stora visningshelgen i mitten av augusti, men om du går att säljtankar så kan det vara bra att ha i åtanke att mitten av juli är tiden då antagningsbesked till studenter skickas ut.

– Att många mäklare vill ha semester gör att utbudet styrs till sommarlovet är slut. Speciellt mindre lägenheter på högskoleorter omsätts friskt på sommaren, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling.

Även veckan före terminsstart, i slutet av augusti, är högtid för försäljningar av mindre lägenheter i studentstäder.