Ny app gör det enklare att bli klimatsmart

Skona miljön och spara pengar. Det är ambitionen när Energimyndigheten tagit fram appen Lampguiden. Genom appen får konsumenter tips på hur man kan inreda med belysning, enkelt tända och släcka lampor i olika rum, och att välja energieffektiva lampor när glödlampan försvinner från butikerna. Men appen vill också öppna för inspiration för att inreda med ljus.

Vad var upprinnelsen till att ni tog fram Lampguiden?

– Vi har tagit fram den därför att vi får många frågor om belysning. Många tycker att det är svårt att hitta rätt lampa så vi vill hjälpa konsumenter. Bara det att man ska titta efter lumen (/lm) som visar hur mycket ljus lampan ger istället för watt är nytt. Lampguiden är ett komplement till webbinformation och trycksaker med i stort sett samma innehåll, säger Helena Ahlkvist Johansson, projektledare på Energimyndigheten.

Hon menar att fördelen med appen är att man kan ha den till hands när man står i butiken och funderar på vad du ska köpa.

– Men belysning handlar också om att inreda med ljus, med rätt ljus på rätt plats och i appen kan du förflytta dig mellan olika rum, från arbetsrum till vardagsrum och få tips.

Hur har responsen varit?

– Bra. Den har hittills laddats ner till 39 000 mobiler och med den nya versionen som har fått ny design hoppas vi på ändå fler. Den tidigare versionen gick också på export och har översatts till engelska.

Vilket är ditt viktigaste tips för hur en lägenhetsinnehavare ska bli mer energismart?

– Det enklaste och snabbast är faktiskt att byta ut sina lampor och att släcka när man inte behöver ljuset.