Nybyggda bostäder allt populärare

Allt fler väljer att flytta till nyproducerade bostäder. Åtminstone om man får tro nya siffror från bostadssidan Hemnet. Under januari i år fick nyproducerade objekt på Hemnet närmare tio miljoner klick, en ökning med 55 procent jämfört med samma period under förra året.

I Stockholm ökade antalet sökningar på nyproduktion med 26 procent, i Västra Götaland med 76 procent och i Skåne med hela 126 procent. Detta trots att antalet nyproducerade objekt har minskat med tio procent under det gångna året.

– Om man ser till utvecklingen de senaste åren har den som köper nyproduktion goda chanser att göra en bra affär. Det finns exempel där bostäder har sålts flera gånger redan före inflyttning, till följd av att priserna ökat så mycket på marknaden, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, i ett pressmeddelande.

Så, varför ökar intresset? En lugnare köpprocess utan stressiga budgivningar tros vara en orsak, känslan av att flytta in i en bostad där ingen har bott tidigare en annan.

– En annan aspekt är förutsägbarheten, om du köper en 50 år gammal lägenhet är det svårare att förutse vilka renoveringsbehov som kan dyka upp, säger Staffan Tell på Hemnet, som spår att trenden kommer att fortsätta växa.

Men innan du köper din nyproducerade bostad kan det vara bra att tänka på ett och annat. Hemnet tipsar om vikten av att kolla föreningens ekonomi och låneläget, att fatta stora beslut om lägenheten i ett tidigt skede av processen, göra en riskkalkyl, och att med hjälp av byggherrarnas hemsidor hålla sig uppdaterad om hur byggprojektet fortlöper.