Barn rider på elefant

Elaka mäklaren: Dramatik i fridtidshuset

Ett elefantstall, ett oväntat besök och en bruten arm var vad som väntade mäklaren den här dagen. Att sälja ett fritidshus är lika mycket konst som vetenskap.

Min kompis Jonas är en stor och lång och, ja vad kan man säga, ganska tung mäklare. Han är en fantastiskt duktig mäklare och är troligtvis den mäklare i Roslagen som säljer de mest intressanta fritidshusen. Jonas skulle sälja ett fint litet fritidshus med anor från 1897. Det var en cirkusdirektör som lät bygga det vita huset som har takmålning i ett rum och en härlig punschveranda. Det finns även ett litet sidohus som säljaren svär på varit ett elefantstall en gång i tiden, även om Jonas mest tyckte det såg ut som ett garage. El finns, men vatten och avlopp saknas.

Jonas träffade spekulanten inne i Norrtälje och de åkte i karavan ut till egendomen (ganska stor tomt på lite drygt 3000 kvm). De gick runt och tittade, först ute och sedan inne. När de stod i grovköket anmärkte spekulanten att han tyckte att golvet kändes ”svajigt”.

-Nej då, detta är ett otroligt välbyggt och stabilt hus, sa Jonas. De kunde verkligen bygga på den tiden!

Jonas gör sedan ett litet skutt rakt upp för att demonstrera att här svajade ingenting.

Det Jonas inte hade tagit med i beräkningen var att även om man byggde verkligt fina hus i slutet på 1800-talet så händer det saker på 110 år. Precis på den platsen Jonas väljer att hoppa hade det tidigare varit ett hål i golvet. Kanske för en trappa ned i källaren eller någon sorts lucka för att hämta upp ved eller andra saker ur källaren in i köket. Väldigt praktiskt för 110 år sedan, onödigt sedan 1970-talet så då lade man en spånskiva över hålet och sedan ett vackert rutigt golv med linoleumplattor ovanpå.

Spånskivan hade inte en chans. Jonas ansenliga tyngd tillsammans med tyngdaccelerationen knäckte den halvruttna spånskivan som om det var ingenting.

Minerna på både Jonas och spekulanten måste ha varit obetalbara, som en socialrealistisk scen ur Gevalias klassiska reklamserie ”När du får oväntat besök”. Det fanns ingen attraktiv granne i den mörka smutsiga källaren och Jonas bröt mirakulöst nog bara armen när han trillade ned i källaren. Det var ingen enkel sak att få upp Jonas ur hålet heller, men det löste sig när de hittade en stege i elefantstallet.

Hur det gick? Ägaren blev väldigt glad och tacksam över att Jonas upptäckt källaren. Den fanns inte med på några ritningar och han hade varit helt ovetande om att den fanns. Han avbröt försäljningen för att rusta upp huset så att källaren blev användbar. Gissningsvis ökade värdet på huset med minst 30 % tack vare Jonas tunga insats.

 

Foto: Tekniska Museet, https://www.flickr.com/photos/tekniskamuseet

 

Till salu-skylt t vElaka mäklaren – Jag jobbar som mäklare i en större stad i Sverige. Här berättar jag sanna historier om min och mina kollegors vardag.