Så förekommer du inbrottstjuven

Bostadsinbrotten har ökat dramatiskt under de senaste femton åren. I takt med ökad medvetenhet hittar inbrottstjuvar nya vägar för att ta sig in. Men genom att vara uppmärksam, samverka med grannar och säkra fönster kan riskerna för inbrott minimeras.

Under förra året anmäldes närmare 60 bostadsinbrott per dag, enligt Brottsförebyggande Rådet. Samma undersökning visar att mellan 21 000 och 22 000 bostadsinbrott anmälts under de senaste tre åren, en ökning med cirka 30 procent sedan början av 2000-talet.

Brita Hahnes trapphus i Stockholm drabbades för två veckor sedan. I trapphuset finns sex hushåll och tre av dem utsattes för inbrott under en och samma eftermiddag.

– Inbrottstjuvarna hade gått in genom brevlådan med ett verktyg som låssmeder har. På insidan av dörren sitter nämligen en inmonterad nyckel och den hade tjuvarna vridit om och öppnat upp dörren.
– Jag tror att många inte vet att det kan gå till på det här sättet, utan tror att ett inbrott innebär att någon bräcker upp dörren. Men så behöver det inte vara, säger Brita Hahne.

Inbrottstjuvarna är fortfarande på fri fot. Sammanlagt har kvarteret trappuppgången drabbats av fem inbrott på kort tid och Brita Hahne betonar att hon bara har haft tur som inte har drabbats.

– Lägenheterna och dörrarna är nyrenoverade, men ändå gick det att bryta sig in. Efter inbrotten efterfrågade vi kupor som skulle omsluta nyckeln, men vi fick veta att det finns en skruv bredvid den inmonterade nyckeln. Om man skruvar drar ut den så kan man ta ut nyckeln och på det sättet göra det svårare för inbrottstjuvarna.

Fallet är typiskt för hur bostadsinbrott brukar se ut. Oftast sker de under årets mörka månader och vid tider då ingen i huset är hemma. Efter händelserna har bostadsbolaget Stockholmshem utlovat att huvudporten till trapphuset ska vara låst under dagtid, tidigare har den stått öppen.

Brita Hahne och hennes grannar är upprörda över inbrotten, men sammanhållningen är god i huset.

– En av lösningarna för att lyckas (är att?) man har en bra kontakt med sina grannar. Att man har förtroende för varandra. Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam på vad som sker i trapphuset, säger Brita Hahne.

Hemlarmsföretaget Verisure tipsar också om vikten av att säkra fönster (hälften av alla inbrott sker genom fönstret), att använda ett modern larm uppkopplat till en larmcentral och att inte ha några värdefulla föremål synliga i fönstret.