Så stör du grannarna minst

Hur stör du grannar så lite som möjligt utan att lägga om hela din livsstil? Här är några tips.

Strax innan sommaren tog Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, fram en lista över de vanligaste klagomålen i bostadsrättsföreningar. Se faktaruta. Men hur blir man en drömgranne utan att uppfylla den omöjliga kombon att vara tyst, osynlig, hjälpsam och trevlig på en och samma gång? Här är några enkla tips från Egrannar:

Renovering: Se till att meddela grannar, exempelvis genom att sätta upp en lapp i trapphuset, så att de är medvetna om att det kan låta och bullra lite extra under en period. Var dock noga med att skriva ett planerat slutdatum för renoveringen. Har renoveringen pågått under en längre tid, utan att grannarna vet när den slutar, kan lappen nästan irritera mer än om den inte var där.

Respektera tider och ta reda på skräp och bråte till följd av renoveringen.

Använd ordentliga grejer när du borrar. Det låter mindre och går snabbare än om du trilskas med halvtaskiga verktyg.

Trevlig stämning: Hälsa på dina grannar, det uppskattar de flesta.

Hög musik: Respektera tider, de flesta föreningar har någon typ av regler för när det bör vara tyst. Ett annat tips kan vara att inte låta baslådan stå direkt på golvet, för det kan avge onödigt kraftiga vibrationer till lägenheten nedanför. Försök även att inte ställa högtalare och baslåda i direkt anslutning till väggarna. Det finns dämpningsplattor och andra ljuddämpande material i välsorterade musik- och ljudaffärer som man kan ställa under baslådan. Kan till exempel vara aktuellt om du äger ett hemmabiosystem. Använd även textilier och möblera så att du dämpar ljudnivån.

Tvättstugan: Ta bort ludd i torktumlaren när du är klar. Det är enkelt och går snabbt. Väldigt onödigt att reta upp grannar för en sådan banal detalj. Respektera tvättiderna, vissa grannar kan ha späckade scheman, om du drar över din tvättid kan det förstöra en hel dag för vissa.

Engagemang: Grannar som aldrig är med på städdagar är med på listan över de saker som grannar irriterar sig mest på. Städdagar infaller inte särskilt ofta och det kan även vara ett läge att lära känna dina grannar. Se det som en möjlighet istället för något jobbigt.

Fester: Återigen, lappen i trapphuset är en oerhört bra åtgärd.

Balkongen: Använd inte balkongen som en mobiltelefonstation dagarna i ända. Ljudet går in i andra lägenheter. När du grillar, om föreningen tillåter det, använd elgrill istället för kolgrill.

Har ni fler tips? Maila till redaktionen@egrannar.com

SBC:s lista över de vanligaste klagomålen:

 • Rökning på balkongen
 • Att man inte städar i tvättstugan, ludd i torktumlare
 • Cyklar och barnvagnar som står i vägen i trapphus
 • Folk som pratar högt i mobil på balkong
 • Skolk från städdagar
 • Katter som kissar i sandlådan
 • Skällande hundar
 • Hög musik
 • Klampande i trapphus
 • Fulla grannar
 • Penionärer som tittar på tv med hög volym
 • Skrikande och lekande barn

Foto: Flickr.com (Jens Wedin)