Prisökning spås fortsätta

Priserna på bostadsmarknaden fortsätter att rusa, åtminstone i storstadsregionerna. Det visar SBAB:s senaste Mäklarbarometer.

Nytt år, ny rapportsäsong. Först ut är SBAB:s Mäklarbarometer. Rapporten, som utkommit regelbundet sedan 2005, genomförs varje kvartal med 221 fastighetsmäklare i de tre största städerna.

Fallande utbud och ökad efterfrågan är anledningen till att priserna på bostadsrätter ökat snabbt. En viss dämpning skedde under hösten, men SBAB betonar att budgivningen tilltagit och försäljningstider blivit allt kortare. Räkna med en uppgång framöver, med andra ord.

– I nuläget finns det inte så många faktorer som bromsar bostadsmarknaderna. Den politiska osäkerheten efter riksdagsvalet, hotet om stramare bolåneregler och oron i omvärlden verkar, än så länge, mer än väl kompenseras av den låga räntan, det demografiska trycket på bostadsmarknaden och andra faktorer, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Trenden lär fortsätta, åtminstone under årets första kvartal. I Stockholm är prognosen att prisökningarna ligger mellan 2-3 procent, medan ökningar i Göteborg och Malmö spås ligga kring 1-4 procent.

Bilden bekräftas även av Hemnet. Bostadssajten summerar läget med att trycket är högt och utbudet rekordlågt. Faktum är att utbudet på bostadsrätter är det lägsta sedan 2008, året då Hemnet började samla statistik.

– Diskussionen om amorteringskrav och minskat ränteavdrag har hittills inte minskat intresset för bostäder. Kombinationen av hög efterfrågan, låga räntor och lågt utbud talar för fortsatt stigande priser under året, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet, i ett pressmeddelande.