Elaka mäklaren: Då sa den rara damen: ”Jag tror jag måste spy!”

Ur Mäklarhandboken: Det är viktigt att köparna kan se sig själva i lägenheten och därför är det klokt att ta bort så många personliga saker som möjligt från lägenheten, inklusive säljaren. Låt inte säljaren börja spy i lägenheten 2 minuter före visningen.

-Är du kvar hemma? Frågar jag säljaren trots att det är helt tydligt att hon är det.

-Färdtjänsten har inte kommit. De brukar ha svårt att hitta, säger den rara äldre damen som äger lägenheten.

Visningen börjar om tio minuter och säljaren som är en gammal dam sitter i sin rullstol och blockerar hela hallen. Färdtjänsten kommer inte. Det enda som finns i trapphuset är halvtrappan ned till hissen och ett hundratal spekulanter som kommer att välla in om mindre än 10 minuter. Nu är goda råd dyra.

Det var en fin liten trea, lite trång och med renoveringsbehov, men med stor potential. Stora fina fönster, 3:40 i takhöjd och en balkong med oslagbar utsikt över Stockholms inlopp. Det var en strålande vintersöndag med klarblå himmel och luften var hög och klar. Jag visste att det skulle komma massor med spekulanter. Om det regnar kommer bara de 25%-35% av köparna som verkligen måste köpa en lägenhet inom tre månader. Solsken gör susen, som min kollega Anna brukar säga lite beskäftigt.

-Snart kommer alla spekulanterna, säger jag hurtigt. Vi måste hitta en plats åt dig så att de kan komma in.

Jag kör runt henne i lägenheten för att försöka hitta en parkeringsplats, men överallt blockerar hon någon vital del av lägenheten. Antingen så stänger hon vägen till köket, vardagsrummet, garderoben eller toaletten. Jag rullar runt henne i den lilla trean, men det är som en blandning av PacMans labyrint och ett Femtonspel.

-Herr Mäklare, jag mår inte bra. Det är för varmt. Jag tror jag måste spy, säger damen plötsligt.

Självklart. Hon är ju ordentligt påklädd för att kunna vänta på färdtjänsten i minus 10 grader. Nu börjar jag få lite lätt panik.

Att hålla en lägenhetsvisning är lite som att bjuda hem en date på middag. Man städar och gör fint. Man vill visa sig, kanske inte från den bästa sidan, utan från den sida som sätter fart på fantasin hos partnern. Att ha säljaren spyendes i vardagsrummet skulle visserligen sätta fart på fantasin hos spekulanterna, men inte de fantasier man hoppas att en date har när hon kommer hem på middag. Eller, det tror jag i alla fall, jag dömer ingen.

Jag tittar mig desperat om i lägenheten. Hon går inte in i garderoben. Toaletten måste köparna kunna gå in i. Plötsligt ser jag balkongen. Det är perfekt! Jag rullar ut henne på balkongen! Den är halvfull med snö, men med lite god vilja och energi så lyckas damen och jag med gemensamma krafter fösa undan snön och få ut henne där. Lagom soligt och kallt så att hon slipper må dåligt av värmen.

Spekulantera myllrar verkligen in i lägenheten. Det är kö två våningar ned i trapphuset. Ingen av spekulanterna verkade fundera över varför en rullstolsbunden dam är parkerad på balkongen utan de tar för givet att hon är där med någon annan spekulant. Några frågade om hon ville ha hjälp att komma in, men hon log sitt rara leende och tackade nej.

Visningen gick perfekt, damen stortrivdes på sin balkong och jag hade aldrig tidigare haft så många som skrivit upp sig för att vara med i budgivningen.

Hur det gick? Damen fick kolossalt mycket pengar för lägenheten, men hon grät när hon skrev på kontraktet. Hon älskade verkligen den där lägenheten, men efter att hon hamnade i rullstol behövde hon en mer praktisk lägenhet. Ibland är det så enkelt och samtidigt så svårt.

 

 

Till salu-skylt t vElaka mäklaren – Jag jobbar som mäklare i en större stad i Sverige. Här berättar jag sanna historier om min och mina kollegors vardag.

 
foto: operation_janet, Flikr.com