Vilka trender gäller för 2015?

Snabbare affärer, låga räntor och urbanisering. Så kan bostadsmarknaden under 2014 kortfattat sammanfattas. Men hur ser trenderna ut inför 2015?

Lagom till årsskiftet har Hemnet sammanfattat de viktigaste trenderna under året som gick. Resultatet borde inte överraska någon.

– Vi märker att affärerna sker allt snabbare, annonserna försvinner fortare från nätet. Det beror på att efterfrågan har ökat, till följd av urbaniseringen, och att räntorna är låga. Låga räntor gör att vi kan låna mer av banken, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Låt oss lägga 2014 till handlingarna och blickar framåt mot 2015. Vilka trender kommer dominera 2015?

– De låga räntorna kommer fortsättningsvis att spela stor roll. Riksbanken har ju sagt att 0-räntan ska gälla för en tid framöver och det bidrar till en uppåtgående trend på bostadsmarknaden, säger Staffan Tell.

Även urbaniseringstrenden kommer att tuffa på. Inflyttningen från landsbygd till stad är omfattande i hela landet.

– Vi gjorde en kartläggning nyligen och då visade det sig att Luleå ligger i topp när det gällde urbanisering. Inflyttningen gäller med andra ord inte bara till Stockholm, utan i hela landet. Sverige är för övrigt det land i EU som har starkast urbaniseringstrend, säger Staffan Tell.

Bostadsbristen lär också påverka marknaden, spår Staffan Tell. Idag bor många i den äldre generationen i stora lägenheter och under lång tid, medan många unga saknar bostad.

– En annan faktor är det osäkra parlamentariska läget. Hittills har det inte haft någon effekt på bostadsmarknaden, men det återstår att se hur mycket det drar ut på tiden och det kan leda till en osäkerhet.

Generellt märks ett växande intresse för bostäder i landet. Svenskarnas intresse för bostadsmarknaden är större än någonsin förr. Staffan Tell menar att det beror på tre faktorer.

– Priserna har stigit i princip oavbrutet sen 1990-talet, idag finns det en uppsjö med medier som fokuserar på vårt boende, och digitaliseringen har lett till att vi lättare kan surfa in på bostäder med hjälp av mobiler och surfplattor. Och intresset kommer sannolikt att fortsätta växa, säger han.

Hemnets kartläggning visar även att:

Under 2014 var måndagar den veckodag med högst söktryck.
Bostadsletandet är som mest intensivt vid niotiden på kvällen.
Till och med på julafton, förra årets absolut lugnaste dag, letade drygt hundra tusen personer boende på Hemnet.