Funkar verkligen home styling?

Går det snabbare att sälja en bostad om den är stylad av en inredningsexpert? Och blir slutpriset högre om man ställer fram en skål med citroner eller hänger upp lånad konst på väggarna? För första gången har effekterna av home styling undersökts med hjälp av forskning.

Den amerikanska designpsykologen Sally Augustin har på uppdrag av Fastighetsbyrån undersökt om home styling verkligen fungerar. Resultaten, som baseras på vetenskaplig forskning, presenteras i rapporten Home styling – Använd designpsykologi för en snabbare försäljning och högre pris. Slutsatsen är att home styling fungerar, men endast om det används på rätt sätt.

– Som företeelse blir home styling generellt allt vanligare men dras ofta åt de extrema hållen. Med den här rapporten vill vi se vad forskningen säger om home styling för att få fram trovärdiga svar på vad som verkligen ger önskad effekt, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

I rapporten finns flera tips på hur människor som ska sälja sin bostad kan styla hemmet för att öka chansen för en lyckad försäljning. Miljön under visningen spelar en viktig roll.

– Bostadsköpare blir känslomässigt påverkade, både medvetet och omedvetet, av miljön på en visning vilket i sin tur har en effekt på köpbenägenheten. Home styling fungerar verkligen om man använder principerna på rätt sätt, säger Sally Augustin i ett pressmeddelande.

I rapporten talar Sally Augustin om tre principer för att lyckas med vetenskaplig home styling.

  • Det handlar om att ta reda på vem köparna är och anpassa stylingen efter dem. Bostadens funktioner måste lyftas fram så att spekulanterna kan föreställa sig hur det skulle vara att bo i lägenheten. Det är viktigt att bostaden inte är helt opersonlig men inte heller för privat.
  • Människor känner sig trygga i miljöer som kännetecknas av flexibilitet, överblickbarhet, tydliga uppdelningar samt måttlig visuell komplexitet. De flesta människor känner sig exempelvis tryggare i miljöer med småskaligt mönstrade tapeter än i rum med skrikiga färger och stormönstrade tapeter.
  • Färger, former och dofter kan påverka intrycket av ett hem, både psykiskt och fysiskt. En varm färg i hallen kan göra att hela lägenheten känns varm

Så lyckas du med homestyling (Fyra tips från rapporten):

  • Se till att färgers nyans, mättnad och ljusstyrka hör ihop i hela bostaden. Undvik helvitt och gult.
  • Använd naturliga material för att skapa ett lugn.
  • Undvik rörighet och blanda inte för många mönster.
  • Skapa tydliga avgränsade områden

Läs mer och ta del av rapporten på Fastighetsbyråns hemsida

Foto: Flickr.com (Mattias H)