Så förebygger du brand i lägenheten

Julen är i antågande, men mitt i allt julstök är det viktigt att vara noga med brandsäkerheten. Närmare var fjärde brand sker under december och januari. Hur kan man förebygga bränder? Och vem har ansvaret för brandsäkerheten i huset? Egrannar hjälper dig inför ledigheten.

December är här och julen närmar sig med stormsteg. Tusen juleljus ska tändas, granen dansas kring och lägenheten pyntas. Men mitt i julfirandet är det viktigt att vara uppmärksam med de brandrisker som finns. Sedan 2004 har nästan 25 procent av alla bostadsbränder inträffat under december och januari.

– Det är lätt att tänka att bränder inte händer en själv, men alla kan ha otur. En brand uppstår på nolltid och i dagens inredda lägenheter sprider sig elden fort, ofta hinner mycket skada ske innan Räddningstjänsten anländer, säger Carina Andersson, kommunikatör på Brandskyddsföreningen.

Det mest effektiva sättet för att förebygga bränder är att checka av de tre B:na: brandfilt, brandsläckare och brandvarnare. Brandfilten släcker effektivt branden innan den har hunnit sprida sig, om den ändå hunnit göra det bör brandsläckaren användas. Men redan innan branden har uppstått varnar brandsläckaren.
Idag har hela 94 procent av svenskarna en brandvarnare installerad, men var tredje svensk har inte koll på batterierna i brandvarnaren, enligt en ny undersökning från YouGov. Var därför noga med att kolla batterierna regelbundet och byt batterier var elfte månad.

AdventsljusHur ska man tänka kring levande ljus?
– Ljus är fint och mysigt, men kom ihåg att släcka dem. Man springer in och ut ur rum och då kan det vara lätt att glömma. Vi brukar säga att den som tände ljuset har ansvar för det, det är en bra regel att följa.
– Ställ inte heller ljus nära gardiner eller i närheten av mossa eller pynt. Använd stadiga ljusstakar i plåt, metall eller sten, inte brännbart material, säger Carina Andersson på Brandskyddsföreningen.

Julgranen då?
– Granen är också vacker, men är ju egentligen inte avsedd för att vara inomhus. Tänk på att vattna den ofta, annars torkar den ut fort och blir lättantändlig. Använd absolut inte tomtebloss eller levande ljus i granen. Var även noga med att kolla elslingor och se till att det inte finns några skarvar på sladdarna. Och dra ur sladdarna när du inte är hemma.

Carina Andersson betonar vikten av att alla i lägenheten känner till vilken uppsamlingsplats som gäller vid en brand och att regelbundet kolla att all utrustning fungerar som den ska.

För någon som bor i en bostadsrättsförening, vem har egentligen ansvar för brandsäkerheten?
– Lagen som gäller är ”Lagen om skydd mot olyckor”, men den är ganska otydlig. Den pekar egentligen inte ut något tydligt ansvar. Enkelt uttryck kan man säga att fastighetsägaren och bostadsrättsägaren delar ansvaret.
– Bostadsrättsägaren ansvarar för det som sker i lägenheten, medan fastighetsägaren ansvarar för säkerhet kring ventilation, vindar och gemensamma utrymmen. Att det finns släckutrustning i tvättstugan och liknande. Men ansvaret är som sagt inte jättetydligt, vilket innebär att alla har ett ansvar, säger Carina Andersson.