Ni har väl inte glömt planera för snöskottningen?

Även om snön ännu inte har fallit är det hög tid att planera för snöskottningen. ”Att vara ute i tid är A och O för en säker och effektiv snöskottning”, säger Alexander Illiev, på Entreprenörföretagen.

I dag har fastighetsägaren en skyldighet att se till så att taket skottas. De bostadsrättsföreningar som ännu inte har kontaktat en plåtslagarfirma som kan sköta snöskottningen bör tag i det pronto, betonar Alexander Iliev, jurist på Entreprenörföretagen som ägs av Plåtslageriernas Riksförbund.

– Helst igår! Nu är det egentligen för sent. Man bör kontrollera och teckna avtal med en snöskottningsfirma så tidigt som möjligt. Helst skulle de första kontakterna gjorts i våras/somras, säger han.

Detta av två anledningar. Dels för att bostadsrättsföreningen ska hinna få till ett förmånligt avtal med en kvalificerad snöskottningsfirma. Dels för att företaget som ska sköta snöskottningen hinner förbereda sig för jobbet så att de kan jobba under goda premisser och garantera säkerheten.

– Företagen måste få en chans att besiktiga taken, säkerhetsutrustningen och så vidare. Det blir svårare ju längre tiden går eftersom det snart är halt och fullt med snö på taken. Risken för olyckor ökar och det blir svårt för arbetsgivarna att garantera säkerheten för dem som jobbar. Det brinner i knutarna om man inte har tagit tag i snöskottningsfrågan, säger han.

Foto: Flickr.com(Bengt Nyman)
Foto: Flickr.com(Bengt Nyman)

Han ger ett tips till bostadsrättsföreningar ute i landet.

– Ju tidigare man är ute desto mer förmånliga och säkra avtal kan man få till. Om det sker en olycka utan att ett snöskottningsavtal finns ligger fastighetsägaren risigt till, säger han.

Vad bör bostadsrättsföreningar tänka på när de anlitar ett företag som ska sköta snöskottningen?

– Det första föreningen bör göra är att kontrollera så att plåtslagningsfirman är licensierad att skotta säkert. Detta för att undvika tragiska personolyckor och kostsamma skador på taken. Dessutom bör man se till så att det finns skriftliga avtal, säger han.

Hur hittar man en bra, seriös och säker firma?

– Ett tips är att titta på Skotta Säkerts hemsida. Där finns det en lista på licensierade företag som har minst en säkerhetsutbildad handledare. Sedan är det viktigt att kontrollera så att det inte bara är handledaren som är utbildad. Alla som jobbar på taket bör ha gått utbildningen, säger han.

Vad är då Skotta Säkert?

– Skotta Säkert är en satsning som genomförs av Plåtslageriernas Riksförbund tillsammans med Fastighetsägarna och försäkringsbranschen. De som går Skotta Säkerts utbildning får genomgå tre moment; säkerhet på taken, säkerhet på gatan, och metoder och verktyg för att jobba effektivt och säkert med snöskottning, säger han.

Läs mer på Skotta Säkerts hemsida