Vanligt med fuktskador i våtrum

Har du haft problem med fuktskador i bostadsrättsföreningens våtrum? Då är du knappast ensam. En ny rapport från Anticimex, ”Hur mår huset”, visar att 31 procent av alla våtrum har fukt- eller mögelskador.

Foto: ola_sweden
Foto: ola_sweden

Egentligen är det ganska logiskt att just tvättrum drabbas av fukt- och mögelskador. Väggarna i rummet utsätts ständigt för fukt och det tar förr eller senare ut sin rätt.

– Idag är många medvetna om att det är mycket problem i våtrum, men i ett badrum med plastmatta är det lättare att förstå hur det håller tätt. Om skarvarna är täta, så kan även den som inte kan så mycket om våtrum se att arbetet är ordentligt utfört. Det är svårare när ytskiktet sällan är tätskikt och fuktspärren ligger dold under kakel eller klinkers.

– Anlita alltid hantverkare med fackkunskap så att du kan få ett kvalitetsintyg, som innebär att badrummet är gjort enligt branschreglerna, säger Johanna Lindström, expert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att en normal livslängd på ett våtrum är närmare 20 år, men det beror också mycket på hur det underhålls över tid. Skador som inte åtgärdas direkt kan ge stora konsekvenser längre fram.

Så, hur ska man upptäcka felen? Anticimex tipsar om att kolla att plastmattan är hel, var uppmärksam på sprickor i kakel och klinker, känn efter om det luktar unket, och se om det finns fuktfläckar på väggar, golv och tak.

För att åtgärda skadorna gör du bäst i att kolla din försäkring och därefter kontakta en fackman. Om det behövs hantverkare – var noga med vem du anlitar.

Här kan du läsa hela undersökningen.