Uppvärmning största eltjuven

Vintern är på väg. Med kylans ankomst aktualiseras elförbrukningen, en kostnad som ofta kan vara svår att hålla koll på. Så, vad bör man tänka på för att bli mer medveten om sin elförbrukning?

Trots allt har svenskarna på senare blivit allt mer medvetna om sin elförbrukning. Det menar åtminstone företaget Alert Alarm, som tagit fram en check-lista med tips på hur man kan bli mer energismart.

Vad beror denna ökade medvetenhet på?

– I och med att vår energiförbrukning har en stor påverkan både på vår privatekonomi och vår omvärld är information inom detta ämne relevant. Det gör att ämnet är debatterat i mängder av olika forum, alltifrån partiledarbatter inför valet till att medier av alla dess slag lyfter fram ämnet. Det tror jag är den största orsaken till att de flesta idag är mer medvetna om sin energiförbrukning, säger Kalle Leffler, COO på Alert Alarm.

Vilken är då den största eltjuven i hemmen? Kalle Leffler delar upp det i två delar.

– Den enskilt största eltjuven i hemmet är vår uppvärmning. Genom att sänka bostadens inomhustemperatur med någon eller några grader finns en stor sparpotential.

– Den andra stora ”eltjuven” är att inte förändra sitt beteende trots vetskapen att det ger en positiv effekt. Vi jobbar tillsammans med vår partner ELIQ för att göra det lättare att åskådliggöra ett hushålls elförbrukning. Det är vår starka övertygelse att en familj som reflekterar över sin elförbrukning har ett starkare incitament att minska sin förbrukning. Vi kan se att människor som blir duktiga på att tänka efter och göra små förändringar i sitt beteende kan minska sin förbrukning med 15 procent, de allra bästa med upp till 25 procent.

Vad är det vanligaste ”el-misstaget” som hushåll gör?

– Svaret på denna fråga ligger i linje med punkt två i frågan innan – att inte reflektera över att varje hushåll med små förändringar kan minska sin elförbrukning. Ibland möts vi också av argumentet ”min el-förbrukning är redan så låg”, vårt motargument brukar vara att varje hushåll är en del av en total summa. Om varje hushåll – oavsett förbrukning – kan minska sin förbrukning med några procent skulle vi se stora skillnader på den totala summan, säger Kalle Leffler.

 

Alert Alarms 10 bästa tips på hur man kan bli mer energismart:

 1. Uppvärmning
  Uppvärmning står för ca 60 % av den totala energiförbrukningen i en bostad. Därför är det viktigt att anpassa uppvärmningen så att den är optimal för just ert boende. Att isolera väggar, golv, fönster och tak på rätt sätt gör att värmen inte försvinner från huset.
 2. Använd diskmaskin
  Istället för att diska för hand är det mer energisnålt att diska större mängder i diskmaskin. Har man möjlighet att enbart diska i diskmaskin är det att föredra. En full diskmaskin kostar enbart 1.50 kr.
 3. Belysningen
  Bostadens belysning är också en viktigt del att se över. Att byta ut en vanlig 7-Wattslampa mot en LED-lampa gör stor skillnad då LED-lampan enbart använder 20% av den el som en vanlig glödlampa kräver.
 4. Tina i kylskåpet
  Ett smart sätt att få gratis energi är att tina dina frysvaror i din kyl.
 5. Minska din varmvattenförbrukning
  En stor energitjuv i bostaden är förbrukningen av varmvatten. Ett varmt bad kräver mer energi än en dusch, ett bad kostar i genomsnitt 10 kr jämfört med en dusch som kostar 5 kr. Du kan spara upp till 40 % av din varmvattenförbrukning genom att byta till energisnåla kranar.
 6. Se över dina vitvaror
  Att byta ut vitvaror mot modernare modeller gör givetvis att förbrukningen går ner och du sparar snabbt in din investering. Ett bra tips är att fråga säljaren i butiken vilken kyl, frys eller tvättmaskin som har lägst förbrukning.
 7. Undvik stand-by-läge
  Dra alltid ut sladden i din elektroniska utrustning när du inte använder den. Tänk även på att ”stand-by-läge” aldrig är positivt för elräkningen eller miljön. Det gör även din bostad säkrare då det minskar risken för brand.
 8. Lufttorka tvätt
  Om möjlighet finns, lufttorka tvätten istället för att torktumla den.
 9. Använd vattenkokare
  Köp en vattenkokare, om du inte redan har en! Att värma vattnet på spisen kostar mer än dubbelt så mycket som i en vattenkokare.
 10. Reflektera över din inomhustemperatur
  Ha koll på temperaturen en optimal inomhustemperatur är 20 grader, nattetid 18 grader. Uppvärmningskostnaden ökar med 5 % för varje grad som du har varmare i bostaden.